Waar letten wij op bij het kopen van een caravan?

Zowel een nieuwe caravan als tweedehands caravan is een grote uitgave! Daarom is het goed om hier goed over na te denken. Je wilt immers geen miskoop doen, vandaar enkele tips vanuit ons.

Note: de regels hieronder beschreven gelden op het moment van schrijven. Controleer de huidige regelgeving altijd nog even!

Proberen

Voor ons was stap 1 uitproberen! Nikee had alleen nog met tenten gekampeerd en een caravan was helemaal nieuw. Rob daarentegen is opgegroeid met de caravan. De eerste vakanties hebben we de caravan van de ouders van Rob geleend om te kijken of het ons beviel. Dit werkte voor ons prima! Tot we kinderen kregen…. Toen bleek dat de indeling voor ons niet werkte. We moesten de tafel ombouwen om het ledikantje kwijt te kunnen en konden daardoor niet binnen zitten.

Door het geprobeerd te hebben wisten we daarna wel heel goed welke indeling we wilden en welke eisen we aan een andere caravan stelden.

Wensenlijst

Een wensenlijst is handig wanneer je de tweede hands markt op gaat! Denk over onderstaande dingen na en maak een lijst. Bij downloads vind je een checklijstje om te gebruiken.

Gewicht

Ben je niet in het bezit van een BE rijbewijs (met aanhanger) dan mag de combinatie van je caravan + auto niet zwaarder zijn dan 3500 kilo. Ze gebruiken hierbij het maximale laadvermogen. Bekijk ook het gewicht van je auto even. Deze vind je op je kenteken bewijs bij F.2. toegestane max. massa.

Onze eerste caravan was een grote, maar lichte caravan zodat we nog geen extra rijbewijs nodig hadden. Toen we voor een zwaardere gingen heeft Rob deze gehaald.

Daarnaast is ook belangrijk het laadvermogen van de caravan in de gaten te houden. Heb je een lichte caravan met weinig laadvermogen betekend dus dat je misschien bagage in de auto gaat moeten. Dingen als een mover, luifel, voortent, water in de tanks, gasflessen, e.d. nog niet meegenomen in het ‘leeggewicht’. Meestal is je standaard bepakking zonder bagage dus al snel 100-150 kg meer dan het leeggewicht, maar dan hoeft er vaak alleen nog kleding, proviand en meubilair mee.

Ga je echt voor een ouwetje dan is het goed om ook nog rekening te houden met het gewicht van de koelkast en verwarming. Vóór 1995 was het namelijk nog niet verplicht deze mee te nemen in het gewicht van de lege caravan.

Meestal is je standaard bepakking zonder bagage al snel 100-150 kg meer dan het leeggewicht.”

Vakjargon voor aanhangers:

  • Massa rijklaar: dit is het gewicht van de caravan zonder iets erin – leeggewicht.
  • Toegestane max. massa: Dit is het gewicht dat de caravan maximaal beladen mag wegen.
  • Technisch max. massa: Dis is vaak het gewicht die de as mag trekken, maar die op papier dus terug gezet zijn naar lichter zodat de caravan zonder BE rijbewijs getrokken mag worden. Dit betekend NIET dat je deze dan zwaarder mag geladen! Dat is pas toegestaan als je het kenteken hebt aangepast. Kijk hiervoor op de site van het RDW.

Budget

Scroll om te beginnen eens door Marktplaats om een idee te krijgen wat een caravan kost.

Heb je zelf een idee van budget en ben je bereid deze aan te passen? Houd er vast rekening mee dat er momenteel sprake is van krapte op de markt. De prijzen zijn de laatste jaren erg gestegen op de tweedehands markt. Laat je niet gek maken tijdens het bieden!

Hoe ga je reizen?

Waar zoek je een caravan voor? Sta je liever een paar weken achtereen op dezelfde camping of ben je van plan rond te reizen. In het laatste geval heb je waarschijnlijk (net als wij) geen voortent nodig. Sta je wel langer op een warme plek dan is een voortent met luifel lekker!

Denk daarnaast even na over waar je naartoe wil. Ga je vooral naar het Zuiden voor de zon of kom je ook regen tegen. Wij gaan bijvoorbeeld ook in het voor- en naseizoen op vakantie en trekken rond. Daarom was het voor ons belangrijk om binnen te kunnen zitten met de kinderen. Vind je dit niet nodig omdat je toch altijd buiten eet of zet je altijd je voortent op dan kies je waarschijnlijk een andere caravan.

Met of zonder inboedel

Caravans worden met en zonder inboedel aangeboden. Hier zit ook nog een groot verschil tussen mensen die op seizoensplekken staan en mensen die losse (rondreis)vakanties doen.

Als je net begint met kamperen heb je waarschijnlijk nog geen inboedel liggen. Een nieuwe inboedel kan aardig in papieren lopen als je dit allemaal los moet kopen. In bij downloads vind je een lijstje met waar je dan aan kunt denken.

Indeling

Als je al het bovenstaande bedacht hebt is het tijd om een beslissing te maken over de indeling van de caravan. Wil je bijvoorbeeld een stapelbed voor de kinderen? Of liever een rondzit die je ombouwt? Of wil je misschien 2 losse bedden in de caravan zodat je makkelijk in en uit kunt stappen en makkelijker bij de bovenkastjes kunt?

Als je besloten hebt is het handig om de type aanduiding eens op te zoeken bij de merken. Dit helpt ontzettend bij het zoeken namelijk! Bekende caravan merken zijn:

  • LMC
  • Hobby
  • Bürstner
  • Dethleff
  • Fendt
  • Kip
  • Knaus
  • Caravalair
  • Adria
  • Beijerland

De meeste ‘namen’ van caravans zijn als volgt ingedeeld: merknaam – naam van de lijn/serie – cijfers die de grootte van de opbouw aanduiden – type indeling. Zo heet onze caravan: LMC Style 490 K. Alle K’s bij LMC hebben stapelbedden, alle E’s twee losse bedden. Bij Bürstner hebben de stapelbedden de aanduiding TK. De caravan met de naam Bürstner Premio 495 TK heeft dezelfde indeling.

Waar let je op bij de aankoop?

Als je dan eenmaal een caravan naar wens gevonden hebt ga je natuurlijk kijken en wil je misschien over tot aankoop. Dan is het goed om bij het bezichtigen een aantal dingen na te vragen. Een overzicht hiervan vind je in een handig lijstje bij downloads. Een tweede hands caravan kan natuurlijk altijd wat mankeren en vraagt meer onderhoud dan een nieuwe, hou hier rekening mee.

  • Hoe is de caravan gebruikt? Een caravan die 2 keer per kaar een paar weken gebruikt wordt voor vakanties heeft minder te lijden gehad dan een caravan die op seizoensplekken gestaan heeft.
  • Hoe stond de caravan gestald? Buiten of binnen? Bij buiten stalling is het goed om extra te letten op uv-schade aan de ramen en vocht in de vloer.
  • Hoe oud is de caravan? Van een oudere caravan kun je natuurlijk niet verwachten dat hij helemaal schadevrij is en een aantal dingen moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden natuurlijk. Daarmee komen we gelijk bij het volgende punt:
  • Hoe is de caravan onderhouden? Hebben ze regelmatig een vochtmeting laten doen en zijn er nog facturen van het jaarlijkse onderhoud? Welke dingen komen eraan?

Het is verstandig om een (BOVAG) keuring te laten doen vóór je de caravan koopt. Wij hebben er spijt van dat we dit niet gedaan hebben bij onze eerste caravan. De vloer bleek vochtschade te hebben die rot was en toen waren we 1500 euro verder… Bij een dealer kun je met BOVAG garantie kopen en kom je niet voor verrassingen te staan.