Koken op de camping of onderweg kan best een uitdaging zijn. Weinig plek om te koken, klein fornuis en geen oven. Daarom hieronder een lijstje makkelijke recepten die je in 1 pan kunt maken.
Algemene tips koken op de camping
- Zorg dat je altijd wat rijst en/of pasta achter de hand hebt. Met een pot/blik tomatensaus heb je zo altijd een noodmaaltijd achter de hand. Maar neem niet te veel mee!
- Heb je een vriezertje in je caravan? Vries dan alvast wat sauzen in! Denk bijvoorbeeld aan pastasaus of curry. Dan hoef je alleen nog pasta of rijst te koken ’s avonds en de saus op te warmen.
- Als je iets invriest doe dit dan in een diepvrieszakje en vries dit plat in. Dit stapelt makkelijk in de vriezer en het is heel snel ontdooit! Eruit zonder rommel? Ik knip meestal gewoon een hoekje van het zakje en dan knijp ik het zo in de pan.
- Kies het juiste kooktoestel. Lees hierover binnenkort meer in onze blog over ons nieuwe buiten kooktoestel voor op de camping.
- Weet je al naar welke camping je gaat? Controleer eens of ze een magnetron hebben. Wij nemen in dat geval vaak voor de eerste avond een magnetronmaaltijd mee zodat je na het opzetten niet meer hoeft te koken en minimale afwas hebt!
Pasta pesto (tip voor onderweg)
Dit gerecht is één van de favorieten voor onderweg. Hij kan klein, maar ook wat uitgebreider en is zowel warm als koud lekker. Zo kun je hem dus ook voorbereiden en ben je ’s avonds makkelijk.
- (volkoren) pasta
- pesto (potje of van de versafdeling)
- kip
- salade/komkommer voor erbij
Uitgebreider
- pijnboompitjes
- pekjes
- Ruccola sla
- Parmazaanse kaas
- (gedroogde) tomaatjes
De bereiding spreekt voor zich. Kook de pasta, giet af en zet even aan de kant. Bak de kip en de spekjes als je dit hebt. Daarna gooi je dit met de pesto bij de pasta en roer je alles door elkaar. Klaar!
Extra tip: Kip en spekjes kunnen vooraf gebakken worden en kunnen prima paar dagen bewaard worden, vervolgens makkelijk warm en koud op te eten. Extra snel klaar, weinig geurtjes en rommel in de caravan.
Curry (tip voor op de camping)
Wij zijn gek op Indisch eten en curry is makkelijk om te bereiden op de camping. Meestal maak ik het thuis al en vries ik het in, maar in een bakje blijft het ook wel een dag of 2 goed als het goed gekoeld blijft. Er zijn natuurlijk wel 100 manieren om curry te maken, maar ik maak het meestal zo. Dit recept werkt met houdbare ingrediënten die niet gekoeld bewaard hoeven te worden (handig voor de camping!)
Wil je helemaal makkelijk zijn? Er zijn lekkere kant en klare flessen te koop met curry waar je dan alleen nog kip of tofu bij hoeft te doen.
- (zilvervlies)rijst
- pot currypasta (bijvoorbeeld van Patax)
- kip
- blik tomatenblokjes
- blik kokosmelk
Uitgebreid
- chutney naar keuze (wij hebben meestal mango)
- naanbrood
- griekse yoghurt
Snij de kip in stukjes en bak de currypasta even aan. Dan de kip erbij en bakken tot deze gaar is. Vervolgens gaan de tomatenblokjes en de kokosmelk erbij en kook je dit goed door.
Op de camping bakken we het naanbrood (als we het hebben) even aan in de koekenpan en koken we de rijst gaar. Even de saus opwarmen en je kunt gaan eten!
Yoghurt kan handig zijn als je gekozen heb voor een pittige curry, maar kleintjes mee wil laten eten.
Mango-zuurkoolwraps
Ja, ik moest het de eerste keer ook 2 keer lezen, maar geloof me, het is een lekkere combi! Door de mango wordt de zuurkool minder heftig en vinden mijn kinderen het veel lekkerder. Het voordeel is dat je voor dit recept alleen wat crème fraîche koel moet houden. De rest zijn houdbare producten.
- 1 pakje zuurkool
- 1 rookworst (ik pak meestal de gare, gesealde voor vakanties)
- 1 blik mangoschijven
- 1 pakje wraps
- 1 klein bakje crème fraîche
Kook de zuurkool (of pak voorgegaarde zuurkool). Ik giet hier het vocht van de mango’s bij om het zure eraf te halen, maar dat hoeft niet perse. Snij de worst en de mango in stukjes en doe dit bij de zuurkool wanneer deze gaar is. Warm dit nog even goed door. Warm de wraps op in de pan als je dit wilt en schep het mengsel in de wraps met een beetje crème fraîche erover. Enjoy!
Pasta met tomatensaus
Tja, deze spreekt natuurlijk voor zich! Makkelijk, snel en gezond!
- (volkoren) pasta
- kant en klare tomatensaus
- groente naar keuze (prei, paprika, ui, etc)
- (vega) gehakt
- eventueel strooikaas
Bak het gehakt gaar (vega gehakt kan gelijk met de groente mee). Bak de groenten tot ze zacht zijn en voeg daarna de tomatensaus toe aan de pan en kook even door. Kook daarna de pasta gaar en schuif lekker aan tafel!
Tip voor reisdagen: Voor op een reisdag hebben wij meestal vooraf thuis al saus gemaakt, welke alleen nog even met de pasta opgewarmd hoeft te worden. Tijdens langere reizen nemen we niet voor elke reisdag pastasaus mee van thuis maar kopen wij de standaard bolognese saus (saus met vlees) bij de supermarkt. Ook in de buitenlandse supermarkten is deze overal te vinden.